Naar inhoud

Winterweer, strooidienst

Wat?

Bij winterweer (vorst, sneeuw, ijzel) zorgen de arbeiders van het gemeentebestuur ervoor dat de gemeentelijke hoofdwegen ijs- en sneeuwvrij blijven. We volgen de weersverwachtingen op de voet om in te schatten of preventief strooien nodig is. Dit gebeurt in eerste instantie met twee vrachtwagens waarop een strooi-installatie gemonteerd is. Bij hevige sneeuwval worden bijkomende machines ingezet.

Vrachtwagen met strooi-installatie

rode en blauwe route: de hoofdwegen en secundaire wegen die tot gemeentelijk patrimonium behoren

Machinaal (bobcat, multicar, schaaf, wiellader)

fietspaden rond de scholen
resterende fietspaden

Manueel

fietspaden waar we met de machines niet kunnen komen
omgeving gemeentescholen
omgeving ziekenhuis
omgeving begraafplaatsen
omgeving kerken
omgeving scholen


De gele route zijn de gemeentewegen die in 2de orde gestrooid worden. Deze straten worden niet standaard gestrooid, maar pas na een uitdrukkelijke beslissing. Deze beslissing wordt genomen wanneer alle prioritaire wegen voldoende gestrooid en volledig sneeuwvrij zijn en wanneer we nog voldoende zoutvoorraad hebben.

De groene route zijn de wegen die het Vlaamse gewest strooit.

Het gemeentebestuur benadrukt dat het bij zwaar winterweer onmogelijk is om overal tegelijk te strooien. Onze uitgestrekte gemeente telt verschillende honderden kilometers aan wegen. We werken daarbij volgens een prioriteitenlijst. Voor fietspaden en weinig gebruikte straten heeft strooien bovendien veel minder effect. Het strooizout geraakt moeilijker met de sneeuw of het ijzel vermengd, wat belangrijk is om snel te smelten. Strooizout helpt bovendien niet meer als de temperatuur lager zakt dan -10 graden. Afschaven is op deze plaatsen het meest afdoende en enige middel en dit enkel bij verse sneeuwval of wanneer het begint te dooien. Platgereden sneeuw en ijs kan niet afgeschaafd worden.

Meer info?

Gemeentelijke werkplaatsen Slagmolenstraat, zerko@gemeentemol.be, 014 33 07 77

Praktisch

Openbare werken

't Getouw (1ste verdieping)
Molenhoekstraat 2
2400 Mol


Tel. 014 33 08 19
E-mail

Meer info