Naar inhoud

Vergunning, voedingsmiddelen

Wat?

Toelating of erkenning voor het fabriceren en/of in de handel brengen van voedingsmiddelen.

Voor wie?

Voor wie voedingsmiddelen verkoopt, opslaat, vervoert, … voor onder andere horeca-uitbaters, bakkers, slagers, diepvriescentra, viswinkels, pluimveehouders, …

Voorwaarden?

Als horeca-uitbater, bakkers , enz. (www.afsca.be/checklists-nl/) heb je een toelating van het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de Voedselketen (FAVV) nodig. Deze toelating heb je ook nodig als je enkel drank serveert. Concreet controleert het FAVV of je een autocontrolesysteem hebt opgezet dat voldoet aan de HACCP-normen (Hazard Analysis and Critical Control Points). In de praktijk betekent dit dat je een aantal normen moet respecteren wat betreft temperatuur waarop de voedingsmiddelen worden bewaard en bereid, het ontwerp van de infrastructuur, de bestrijding van ongedierte enz.Voor kleine zaken gelden minder strenge normen (de zogenaamde goede hygiënepraktijken) dan de grotere zaken.

Hoe aanvragen?

Je kunt de toelating aanvragen via een formulier dat je op de website van het FAVV kunt downloaden.

Tip: Sommige ondernemingsloketten vullen dit mee in voor de klanten, informeer dus eerst bij je ondernemingsloket, want het formulier is erg technisch.

Afhandeling?

Nadat het FAVV de ingevulde aanvraag heeft ontvangen, heeft ze 30 dagen de tijd om een controle uit te voeren. Doen ze dit niet, dan verkrijg je de toelating automatisch. Doe de aanvraag dus minstens dertig dagen voor de opening van je zaak. Wanneer je de toelating van het FAVV ontvangt, moet je die aan het venster afficheren (deze verplichting geldt niet voor drankgelegenheden die enkel voorverpakte voedingswaren zoals chips verkopen).De toelating is drie jaar geldig. Je moet een nieuwe toelating ten laatste drie maanden voor het verstrijken van jouw huidige toelating aanvragen.

Let op! Je moet over een voedingsmiddelenvergunning beschikken om een drankvergunning te verkrijgen

Meer info

PCE Antwerpen, Italiëlei 124 bus 92, 200 Antwerpen, tel.: 03 202 27 11, fax: 03 202 28 11, info.ANT@favv.be. Elke werkdag van 8.30 tot 12 uur en van 13 tot 16.30 uur.

Praktisch

Lokale economie

Molenhoekstraat 2
2400 Mol
Klik hier voor ligging op stratenplan
tel.: 014 33 08 98
lokale.economie@gemeentemol.be


Meer info